od marković saša u Čet Mar 11, 2010 10:39 pm
Iz slika se otprilike vidi. Radi se o Divljoj maslini , koju Italijani zovu Olivastro ili lat. Olea europea Selvatica. Dugo sam živeo na ostrvu u Hravatskoj, pa me ovakav deo peizaža podseća na lapote dalmatinskog krša, a ovakva posuda, mi je draža nego jedna Tokonama. Ovakvim zidićima se razdvajaju maslinjaci i vinogradi, zvali smo ih " gromaće ",a meni je palo na pamet da od kamenćića napravim posudu. Maslina je vrlo otporana biljka i videti ćete za nekih 10.-15 dana kako odgovara na sečenje, pa mi možda i pusti grane tamo gde mi trebaju , tako da će krošnju popuniti vrlo brzo. Ono " crno" je nešto slično našoj glini, ustavari specijalna Japanska glina - KETO, koja se koristi pri formiranju stilova " na " i "u stenama". Jako je masna, neverovatno dugo zadržava vlažnost i ne ispira se tako lako.Postavio sam je da bih zaštitio koren od brzog sušenja akadame leti , pošto je između kamenćića ostalo dosta prostora, a i da bih ga zaštitio od zimske hladnoće.
Idući redom odozdo sam prikazao fiksiranje žice za posudu , kojom se svaki bonsai mora fiksirati, dvokomponetnim lepilom, potom odvajanje korena od posude, postavljanje keto-a, grube akadame kao drenaže, sloj finije akadame , skraćivanje debla i postavljanje zaštitne paste, potom postavljanje gumene cevčice kroz žicu, a na mesto gde će ova pritisnuti koren, pa da ga nebi oštetila, zatim lagano učvršćivanje radi lakšeg određivanja "lica ", popunjavanje finom akadamom, te po postavljenom licu fiksiranja žice sa prednje i zadnje strane, a potom i uvezivanje ostataka krajeva u treći čvor i poravnavanje akadame u visini posude. Toliko . Pozdrav !! Saša