Bonsai Udruženje Beograd - Forum

Forum Bonsai Udruženja Beograd

Preskoči

Golija 2010

Teme vezane za hortikulturu bonsaija, presađivanje, vađenje iz prirode, zalivanje, đubrenje, sastav zemlje...

Re: Golija 2010

Postod Vlada Nesic u Pet Maj 21, 2010 8:07 pm

Mikaric Ivan je napisao:Zar nije bila još jedna?
A bor?

Evo je. Tu je i bor.
Ivane da bor ostavim kakav jeste?Živ je za sad. Ranije smo bili učeni da napravimo balans između korena i krošnje kad vadimo biljke iz prirode?
Ranije sam orezao nekoliko borova i nisu mi se primili ili veoma malo napreduju.
Prikačeni fajlovi

Resize of 21052010(002).jpg
bukvica
Resize of 21052010(002).jpg (57.89 KiB) Pogledano 135 puta

Resize of 21052010(001).jpg
crni bor
Resize of 21052010(001).jpg (69.42 KiB) Pogledano 135 puta
Vlada Nesic

Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 8:35 pm

Postod Mikaric Ivan u Sub Maj 22, 2010 10:08 am

Isprobavao sam sa bukvama u poslednje dve godine i nisam video neku razliku ni da se bolje ni da se gore primaju kad su neorezane. Kod mene čak nešto lošije kad su neorezane, ali zbog malog uzorka ne mora da bude relevantan zaključak.
Za borove ne znam.
Ali mislim da je kod tebe problem u supstratu.
Bolje se primaju u dobro aerisanom supstratu uz obilno zalivanje i orošavanje.
I doba vađenja nije nebitno.
Moje je iskustvo, a vidim da i drugi ozbiljniji bonsaisti od mene isto misle, da se borovi i smrče vade od polovine avgusta do polovine septembra. Ili pred samo kretanje pupoljaka. Tad se najbolje primaju.
Mikaric Ivan

Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 2:08 pm

Postod Svetislav Jevtic u Ned Maj 23, 2010 12:40 pm

Negde sam pročitao* (sad više ne znam gde) da borove nema potrebe radikalno orezivati posle vađenja, jer njihove voskirane iglice ne gube puno vode kao lišće, kao i da stariji primerci trpe samo jednu "uvredu" godišnje, tako da ga ne treba u istoj sezoni i presađivati i orezivati i ožičavati.

* ako su lagali mene i ja lažem vas. prim. prev.
Svetislav Jevtic

Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 6:23 pm

Postod Mikaric Ivan u Ned Maj 23, 2010 12:59 pm

To za naše borove (crni i beli - Pinus nigra i P. sylvestris) ne važi (za druge ne znam :D )
Naši borovi su jako "neekonomične disalice" tj jako puno transpirišu.
Razlog tome je što ne mogu da zatvore stome do kraja čak ni po jako vrućem i suvom vremenu.
Rađena su razna istraživanja na tu problematiku i zaključak je da beli bor troši oko 10 puta više vode nego bukva.
To što raste na jako teškim staništima (suvim i fiziološki suvim) je zasluga izuzetnog korenovog sistema koji je s jedne strane jako razvijen (ide koliko je potrebno u dubinu i širinu), a s druge strane korenove dlačice belog i crnog bora mogu da izvuku vlagu iz čestica zemlje koju korenje drugih drvenastih vrsta ne može.
Da li drastično orezati ili ne - pitanje je sad.
Ja lično sam u nedoumici, nemam dovoljno svog iskustva, a različiti uzgajivači se kunu u svoje tehnike koje su potpuno različite.
Mislim da treba ostavljati jake pupove pošto oni nose sintezu auksina koji opet stimuliše razvoj korena. Ostale - po potrebi, tj gde nam odgovara.
Mikaric Ivan

Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 2:08 pm

Postod Svetislav Jevtic u Ned Maj 23, 2010 9:56 pm

Mikaric Ivan je napisao:Rađena su razna istraživanja na tu problematiku i zaključak je da beli bor troši oko 10 puta više vode nego bukva.

Vidiš interesantno... Još jedan od dokaza da je bonsai literatura puna mitova...
Svetislav Jevtic

Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 6:23 pm

Postod Marija Hajdić u Pon Maj 24, 2010 8:12 am

Svetislav Jevtic je napisao:
Mikaric Ivan je napisao:Rađena su razna istraživanja na tu problematiku i zaključak je da beli bor troši oko 10 puta više vode nego bukva.

Vidiš interesantno... Još jedan od dokaza da je bonsai literatura puna mitova...

Da, da, hvala bogu Ivan je empirista :geek: Svakodnevno prskanje, čak i više puta dnevno je preporučljivo!

Moje iskustvo s borovima je zaista malo, ali ono što znam sigurno je da on sam sebe izbalansira. Za bor treba godina dana da znaš jel se primio, ukoliko se odmah ne osuši. Moje iskustvo je bilo da su se odozdo pšosušile iglice a vršci ostali, i tu su sljedeće godine kremule novi izboji.

Od trenutka vađenja do trenutka prvog rada na boru treba proći barem 2 godine - on se mora oporaviti i biti zdrav. Pall neke svoje ne dira i po 5-6 godina, dok se ne zgusnu i oporave. Dobar test strpljenja, ali onaj tko uzgaja bonsaije i ne treži brze prečace?! ;)
Marija Hajdić

Pridružio se: Sre Apr 01, 2009 9:24 pm

Postod Vlada Nesic u Pon Maj 24, 2010 12:23 pm

Sačekaću ja bar ovu i iduću sezonu, pre nego što bilo šta budem radio na njemu.
Vlada Nesic

Postod Vlada Nesic u Pon Avg 09, 2010 1:11 pm

Evo da probijem led, pa da posle dužeg vremena nešto postavim. Celog leta nisam gotovo ništa radio na bukvama, nisam mogao dfa odolim, pa sam jednu tanju skratio. Jednu bočnu granu sam pretvorio u vrh. Toliko za sada od radova na njima, iduće godine počinje oblikovanje :D
Prikačeni fajlovi

bukva pre.jpg
bukva pre.jpg (74.94 KiB) Pogledano 29 puta

bukva posle.jpg
bukva posle.jpg (69.01 KiB) Pogledano 29 puta
Vlada Nesic

Prethodni

Povratak na Bonsai hortikultura